Υπουργείο Μεταφορών / Πανικός από την έφοδο της OLAF στην ΕΡΓΟΣΕ
Οι ανάδοχες εταιρείες της σύμβασης 635 παρέδωσαν ένα ημιτελές έργο στη γραμμή Τιθορέα-Δομοκός με την απόλυτη σύμπραξη της κυβέρνηση.
Κινήσεις πανικού μαρτυρούν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης μετά την έφοδο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να ελέγξει την αμαρτωλή σύμβαση 635, η οποία μέχρι και πριν από τρεις μήνες παρουσιαζόταν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, ως ολοκληρωμένη! Κάτι που φυσικά διαψεύδεται από την ίδια την έρευνα της OLAF, η οποία έχει κάνει φύλλο και φτερό στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ τους φακέλους και τα έγγραφα της σύμβασης, καθώς το αντικείμενο της τελευταίας έμεινε ημιτελές, αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα τουλάχιστον 13,2 εκατ. ευρώ από ζημιές σε τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός μετά την κακοκαιρία «Daniel», οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΤΕΡΝΑ, αν και συνιστούσε συμβατική της υποχρέωση.
Ειδικότερα, τις παραπάνω ζημιές, μεταξύ άλλων στο σύστημα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης-ΕΤCS, έπρεπε να αποκαταστήσει η ανάδοχος κοινοπραξία, ως είχε υποχρέωση από τη σύμβαση 635 (και τη συμπληρωματική αυτής 635/1), σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών λόγω «Daniel», αιτούμενη την παράταση ολοκλήρωσης του αρχικού συμβατικού αντικειμένου της σύμβασης. Τη δαπάνη για την αποκατάσταση των ζημιών θα έπρεπε να αναλάβει η εμπλεκόμενη ασφαλιστική εταιρεία, δεδομένου ότι το έργο ήταν ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές, «έστω και εξαιρετικά σπάνιας εμφάνισης». Κάτι το οποίο δεν έγινε, καθώς η κοινοπραξία, με τη σύμπραξη και την απόλυτη γνώση και ανοχή του υπουργείου Μεταφορών, αποφάσισε να παραδώσει ένα απολύτως ημιτελές έργο, αφήνοντας εκτός λειτουργίας στα 40 από τα περίπου 100 χλμ. του συνόλου της γραμμής Τιθορέα-Δομοκός τα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, ΕΤCS, όπως επίσης παραλείποντας τις δυναμικές δοκιμές του ETCS στην περιοχή του Δομοκού και τη διασύνδεσή του στο βόρειο τμήμα της. Συνέπεια των παραπάνω είναι να μην έχει τεθεί σε λειτουργία η σηματοδότηση στα τμήματα Λιανοκλάδι, σήραγγα Όθρυος, Άγιος Στέφανος, σταθμός Αγγείων, Δομοκός.
Ψέματα Σταϊκούρα τον Μάρτιο...
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και πριν από τρεις μήνες, στις 6 Μαρτίου 2025, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίαζε ψευδώς ως ολοκληρωμένη τη σύμβαση 635, ειδικά στο τμήμα που αφορά τη σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση. Όπως χαρακτηριστικά διαβεβαίωνε από το βήμα της βουλής παρουσιάζοντας όλα τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για τη βελτίωση του σιδηρόδρομου, «τον Δεκέμβριο του 2024, για το τμήμα Τιθορέα-Δομοκός, ολοκληρώθηκαν η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, με τη Σύμβαση 635». Κάτι φυσικά που διαψεύδεται εύκολα όχι μόνο από την πραγματικότητα, αλλά και από την ίδια πλέον την κυβέρνηση, η οποία μπροστά στο βατερλώ προσέφυγε στους τραπεζίτες ως σανίδια σωτηρίας! Συγκεκριμένα, μία μόλις ημέρα μετά την επιδρομή στην ΕΡΓΟΣΕ, στις 24.6, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος αναπληρωτής Μεταφορών Κ. Κυρανάκης συναντήθηκαν με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να αιτηθούν δωρεά ύψους 14,5 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να καλύψουν την τρύπα που άφησε πίσω της η κοινοπραξία των εταιρειών παραδίδοντας ένα ημιτελές έργο. Μάλιστα, η ίδια η ανακοίνωση της συμφωνίας δωρεάς μετά το πέρας της σύσκεψης αναφέρει ευθαρσώς πως «η δωρεά αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στο τμήμα από το Λιανοκλάδι έως τον Δομοκό, μήκους 40 χιλιομέτρων, όπου η σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και το σύστημα ETCS καταστράφηκαν πλήρως, καθώς και στις σιδηροδρομικές γραμμές στον Σ.Σ. Δομοκού», ακριβώς δηλαδή στο τμήμα της σύμβασης 635 που έμεινε ημιτελές!
Το ρητορικό ερώτημα πώς, κατά τον κ. Σταϊκούρα, η σηματοδότηση ολοκληρώθηκε, αλλά τώρα οι κυβερνητικοί επιτελείς ζητιανεύουν δωρεές για να ολοκληρωθεί το έργο δεν αντανακλά παρά μόνο τα συνεχόμενα κυβερνητικά ψεύδη γύρω από τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο.
...αλλά και πιο πριν, τον Φεβρουάριο
Οι παλινωδίες όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς ο πρώην υπουργός έναν μήνα νωρίτερα -απαντώντας στις 17.2.2025 στον Βασίλη Κόκκαλη που είχε φέρει το θέμα της ημιτελούς παράδοσης του έργου στη Βουλή- παραδεχόταν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη δικαιολογία ότι δεν ήταν δυνατό «να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν μέσω της υφιστάμενης σύμβασης, όπως τούτο κρίθηκε μετά από ομόφωνη Γνωμοδότηση του αρμόδιου Τεχνικού Συμβουλίου επί ενστάσεως της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Τα ανωτέρω, επειδή αποτελούν νέες εργασίες, μη περιγραφόμενες στη σύμβαση, απαιτούν, σύμφωνα με τον νόμο, τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία όμως, στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήταν δυνατόν να καταρτισθεί, διότι ο συμβατικός χρόνος της κύριας σύμβασης έληξε την 31η Μαΐου 2024». Στην ίδια απάντηση παραδεχόταν επίσης ότι το ποσό των 13,2 εκατ. ευρώ σε ζημιές, όπως το είχε υπολογίσει η αρμόδια επιτροπή, «καλύπτεται από την ασφάλιση του έργου και θα καταβληθεί στην ΕΡΓΟΣΕ από την ανάδοχο κοινοπραξία μέσω των ασφαλιστηρίων συμβολαίων», κάτι που δεν έγινε μέχρι τη λήξη της σύμβασης, ούτε φυσικά μέχρι σήμερα, αλλιώς δεν θα χρειαζόταν η δωρεά των τραπεζιτών.
Δεκατέσσερις παρατάσεις
Η σύμβαση 635 για το έργο «Υπολειπόμενες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτηριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή της επιδομής των Η/Μ εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα-Δομοκός», μήκους 110 χλμ., υπογράφηκε το 2013 με προϋπολογισμό 374.242.810,48 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο χρόνος περαίωσης είχε οριστεί στους 32 μήνες, ωστόσο έλαβε 11 παρατάσεις, ενώ υπογράφηκε και μια συμπληρωματική σύμβαση αυτής, στις 5.7.2021, λαμβάνοντας με τη σειρά της άλλες 3 παρατάσεις περαίωσης. Η τελική προθεσμία ολοκλήρωσης της κύριας σύμβασης ήταν η 31η Μαΐου 2024.
Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ
Ακολούθησε το ATHENS TROLLEYBUS DRIVERS στο Facebook .