Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και των επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε να μετατεθεί –άγνωστο για πότε– η παραχώρηση του 30% που κατέχει το δημόσιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”.

Αντίθετα, προχωρά η χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, που έχει υπογραφεί με την PSP Investments, τον επενδυτικό βραχίονα του συνταξιοδοτικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, έως το 2046.

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη για την πρόοδο των έργων του Μετρό, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως «με το ΤΑΙΠΕΔ εξετάσαμε την πρόοδο των συζητήσεων για την 20ετή σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ. Στόχος είναι  να ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης το συντομότερο δυνατόν. Η πώληση του 30% του ΔΑΑ είναι ζήτημα που θα εξετάσουμε μεταγενέστερα».

Η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” για 30 χρόνια, βάσει σχετικής σύμβασης παραχώρησης. Η υφιστάμενη σύμβαση με την “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.” για τη συντήρηση και λειτουργία του “Ελευθέριος Βενιζέλος” λήγει το 2026, με το Δημόσιο να έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το δικαίωμα επέκτασης της υφιστάμενης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη, μέχρι το 2046.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι για την μετάθεση της παραχώρησης του 30% του ΔΑΑ αφορούν στο ενδεχόμενο να θεωρηθεί από την Ε.Ε. ως «αντάλλαγμα» για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που θα συμφωνηθεί με τους Καναδούς επενδυτές. Στόχος είναι η διαδικασία για την επέκταση της διάρκειας παραχώρησης μέχρι το 2046 να εκκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σήμερα, μέτοχοι του ΔΑΑ σήμερα είναι το Ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance GmbH (26.7%), η AviAlliance Capital GmbH (13,33%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% -8 μετοχές). Η AviAlliance από το 2013 ελέγχεται από την PSP Investments, καναδικό συνταξιοδοτικό fund.


πηγη
Axact

Trolleybus drivers

Oταν κάνεις μία ερώτηση είσαι ανόητος για πέντε λεπτά. Αν δεν κάνεις ποτέ ερωτήσεις, θα μείνεις ανόητος για όλη σου τη ζωή.

Δημοσιευση σχολιου:

0 comments: