Αισιοδοξία για θετική έκβαση, και μάλιστα σύντομα, σε ότι αφορά την κατασκευή και λειτουργία του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου, γνωστού και ως Θριάσιο Ι, μετά την ολοκλήρωση όλων των κύκλων ερωτημάτων και απαντήσεων από την DG Comp, εκφράζουν οι εμπλεκόμενοι με το έργο φορείς.

Αναφορά στην τελευταία τουλάχιστον 96 σελίδων απαντητική επιστολή της ΓΑΙΑΟΣΕ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, έγινε πρόσφατα στο περιθώριο του 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μέσα στον Ιούλιο ενδέχεται να υπάρχει απάντηση και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ειπώθηκε, αναμένεται η έγκριση της επένδυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι το οποίο θα σημάνει την έναρξη της πρώτης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αντιρρήσεις της σημερινής αντιπολίτευσης έχουν αμβλυνθεί κάτι που σημαίνει ότι το έργο, αν και με σημαντική καθυστέρηση, μπαίνει στην τελική ευθεία.

Υπενθυμίζεται ότι, η επένδυση στα 588 στρ. του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Νοεμβρίου 2018, με παραχωρησιούχο κοινοπραξία την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair, που δηλώνει πανέτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή των υποδομών για τις οποίες έχει δεσμευτεί.





Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει η κατασκευή 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 158,4 εκατ. ευρώ. Στην κατασκευαστική περίοδο θα απασχολούνται 700 άτομα και στην πλήρη λειτουργία του ΘΕΚ 5.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι, από την πλευρά της DG Comp ζητήθηκαν εξηγήσεις σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους παραχωρήθηκαν για 60 έτη προς αξιοποίηση τα 580 στρ. στο Θριάσιο Πεδίο, έναντι συνολικού τιμήματος 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ είναι το εφάπαξ τίμημα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν εξηγήσεις για το ελάχιστο τίμημα που ορίστηκε στον διαγωνισμό, για τους όρους παραχώρησης του ακινήτου, για τις εγγυήσεις που έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στον παραχωρησιούχο, τις επιπρόσθετες παροχές (πχ. δυνατότητα παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας), την ακύρωση επιβολής δημοτικών τελών, τη μεταβολή των όρων δόμησης του ακινήτου, τις δυνατότητες υποπαραχώρησης του ακινήτου κ.ά.





Αναφορές στο Θριάσιο Ε/Κ έγιναν, στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, από τον πρόεδρο του ΟΣΕ Γ. Κακουλάκη, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ομίλου Goldair Κ. Καλλίνικο και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθ. Σχίζα.

Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ το πλάνο της οποίας παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Περικλής Νικολάου στο 3ο Συνέδριο Υποδομών, Μεταφορών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ τόνισε ότι κεντρική επιδίωξη της εταιρείας αποτελεί η βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης των ακινήτων που διαχειρίζεται, συνεισφέροντας ταυτόχρονα, τόσο στις υποδομές και τον στρατηγικό σχεδιασμό μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας, όσο και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Συνολικά, η ακίνητη περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελείται από περίπου 100.000 στρέμματα οικοπέδων/αγροτεμαχίων, περίπου 4.800 κτίρια συνολικής έκτασης 540.000 τ.μ., εκ των οποίων 75 κτίρια (44% της συνολικής έκτασης) και 533 (75% της συνολικής έκτασης).

Η βέλτιστη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, συναρτάται από την υλοποίηση δράσεων που άπτονται της αναβάθμισης των κύριων σιδηροδρομικών σταθμών, αλλά και της ολικής προσέγγισης στην εμπορική εκμετάλλευση (διαφήμιση, συντήρηση, Ρublic Αnnouncements, ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων, ΙΤ, ανακύκλωση, security κ.ά.).





Επίσης, μέσω της τοποθέτησης σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων (ηλεκτρικών / φυσικού αερίου) σε γεωτεμάχια της εταιρείας, της αξιοποίησης αγροτεμαχίων από την επένδυση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια και της αναστήλωσης διατηρητέων σιδηροδρομικών σταθμών.

Μάλιστα, ο κ. Νικολάου εκτίμησε ότι, τα επόμενα 5 χρόνια, από τις μισθώσεις και παραχωρήσεις ακινήτων, η ΓΑΙΑΟΣΕ δύναται να παρουσιάσει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 15% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο προϋπολογισμός του 2019 της ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει θετικό ισοζύγιο 9,2 εκατ. ευρώ με τα έσοδα να ανέρχονται στα 33,2 εκατ. και τα έξοδα στα 23,94 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η ακίνητη περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελείται από περίπου 100.000 στρέμματα οικοπέδων/αγροτεμαχίων, περίπου 4.800 κτίρια συνολικής έκτασης 540.000 τ.μ., εκ των οποίων 75 κτίρια (44% της συνολικής έκτασης) και 533 (75% της συνολικής έκτασης).

Επίσης, η εταιρεία διαχειρίζεται το τροχαίο υλικό, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου και έχει προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τα εμπορευματικά κέντρα στο Θριάσιο και στο στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης.

Φάνης Ζώης,

«Ναυτεμπορική»


Πηγη


Ακολούθησε το OSY  TROLLEYBUS DRIVERS   στο Facebook .
Axact

Trolleybus drivers

Oταν κάνεις μία ερώτηση είσαι ανόητος για πέντε λεπτά. Αν δεν κάνεις ποτέ ερωτήσεις, θα μείνεις ανόητος για όλη σου τη ζωή.

Δημοσιευση σχολιου:

0 comments: